Prvič v savno?

Vsakdo, ki gre prvič v savno, je malce negotov in zmeden, kajti pojavi se mu kar nekaj vprašanj :  

  • Moram biti v savni gol ?
  • Kako dolgo naj bom v savni ?
  • Kaj potrebujem za obisk savne ?
  • Kako naj se obnašam do drugih obiskovalcev savne ?

Dejansko obisk savne ni tako stresna zadeva, kot se zdi na prvi pogled.

Pravzaprav gremo v savno ravno zato, da se sprostimo, da naredimo nekaj za svoje zdravje. Če upoštevamo osnovna pravila obnašanja v savni, lahko v savni brezskrbno uživamo. 

Preden vstopite v savno, se stuširajte in temeljito obrišite, saj se telo, ki je popolnoma suho, začne hitreje potiti. Potenje lahko pospešite tudi z nežno masažo kože.

Finci, mojstri savnanja, pri tem uporabljajo vejice z listi, s katerimi se rahlo trepljajo po koži.

Ko vstopate v savno, hitro zaprite vrata, da onemogočite vstop hladnega zraka v savno. Prijazno pozdravite, poiščite prosto mesto in pogrnite brisačo na mesto, kjer boste sedeli. Pomembno je, da s svojim vedenjem ne motite drugih obiskovalcev savne. 

V savni ste goli , če je zadrega prehuda, se seveda lahko zavijete v brisačo, v kilt za savno ali pa v trendno wellnes brisačo.

V savni sedite ali ležite na brisači, če je seveda dovolj prostora. V primeru, da sedite, dvignite noge na klop, saj s tem dosežete enakomerno pregrevanje telesa.

Obvezno z brisačo podložite vse dele telesa, ki se dotikajo lesene klopi.

Na brisačo za savno, ki naj bo dovolj velika, položimo noge, roke, skratka celo telo.

Priporočljivo je, da na začetku sedete na najnižjo klop in se postopno pomikate višje.  V finski savni je najbolj vroč zrak pri vrhu, na najvišji klopi. Za marsikoga je tam prevroče, zato ni nič narobe, če ostanete na nižji klopi. Najpomembneje je, da se vi dobro počutite, poslušajte svoje telo in se temu prilagodite.

Po savnanju se ponovno stuširajte, za kar potrebujete čisto, suho brisačo.

Zaradi higienskih razlogov, nikoli ne pojdite iz savne direktno v bazen ali masažno kad. Pri tuširanju s hladno vodo najprej začnite z ohlajevanjem delov telesa, ki so najbolj oddaljeni od srca. Najprej desna noga, potem leva noga in po telesu navzgor do vratu in glave.

Potem nastopi čas za počitek. Udobno se namestite na ležalnik, zavijte se v mehak kopalni plašč in počivajte. To je čas za relaksacijo, uživajte v sproščanju telesa in duha.

Pomembno je, da se pred ponovnim savnanjem popolnoma umirite in ohladite.

Običajen ciklus savnanja obsega 2-3 ponovitve, kjer si izmenično sledijo

  • savnanje od 10 do 15 minut in
  • počivanje od 15 do 20 minut.

S potenjem v savni izgubite veliko tekočine, ki jo morate nadomestiti s pitjem brezalkoholnih pijač, zeliščnih ali sadnih čajev. Pojejte še kakšno sadje in s tem poskrbite še za vnos vlaknin, mineralov in vitaminov v vaše telo.

Savna je zaradi blagodejnih učinkov na naše zdravje vedno bolj priljubljena.

Savnanje odpira pore, pospešuje znojenje in razstruplja, čisti kožo, izboljšuje krvni pretok, sprošča mišice, pomaga tudi pri odpravljanju notranjih napetosti, zmanjšuje stres. 

Obisk savne lahko primerjamo s kratkimi počitnicami, na katerih se odpočijemo, domov pa se vrnemo pomlajeni in polni nove energije. 

 

Med savnanjem pijte veliko tekočine, najbolje zeliščne čaje